Mexicansk mad og ægte mexicanske specialiteter fra Mexican Heart

Når snakken falder på mexicansk mad, vil de fleste grangiveligt tænke ”hot and spicy”. Mexicansk mad er rig på store smagsoplevelser, lidenskab og passion, og stærke krydderier som chili, mexicansk salsa og paprika, kan få kropstemperaturen til at stige og skabe blussende kinder hos de fleste europæere. 

Det mexicanske køkken er vel nok det mest prominente i hele Sydamerika, og der er ingen tvivl om at de mange mexicanske specialiteter er de sydamerikanske madretter, der har vundet størst udbredelse globalt.   

I mange år var det mexicanske islæt i det danske køkken nedkogt til hvedetortillaer, Santa Maria Tex Mex-krydderiblandinger og et læs nachos med smeltet ost ovenpå. Fremkomsten af mexicanske restauranter og caféer har været med til at få danskernes øjne op for variationerne, raffinementerne og finesserne i det mangfoldige og spændende mexicanske køkken.

Bønner er en central del af mexicansk mad

Har man set nogle af de italienske spaghettiwesterns fra 1960erne og 70erne, så ved man at mexicansk mad, og i særdeleshed bønner, ofte er en yndet spise for disse films barske revolvermænd, antihelte og banditter. Under cowboyhattens skygge, der ikke har kunnet forhindre huden i at blive branket til læder, så indtages der store skudefulde mexicanske bønner af westernstjerner som Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Bud Spencer og Terence Hill. En af disse spaghettiwesterns fik endog titlen Anche gli angeli mangiano fagioli, der på dansk blev oversat til Også engle spiser bønner. Og det gør de stadig den dag i dag; både engle og mennesker spiser stadig bønner i stor stil, og det kan vi langt hen ad vejen takke det mexicanske køkken for. 

Netop bønner er helt centralt for det mexicanske køkken. I Danmark er vi kendt for kartoflen, i Kina, Indien og Sydøstasien er ris grundstenen i de fleste retter, og i Mexico er det altså bønner, og især røde kidneybønner, som rigtig mange af landets mest kendte retter er bygget op omkring. Styrken i den mexicanske mad er som bekendt verdenskendt og berømt. Udover de stærke krydderier, er avocadoen elsket i det mexicanske køkken, der med sin fede, runde og fyldige smag komplimenterer styrken i retterne.  

Andre mexicanske ”hits”: Tortillas, nachos og ceviche

Mexicansk mad har som nævnt manifesteret sig i de nordiske køkkener. De fleste danskere kender nachos, som man også kan tilberede i mange afskygninger. Spæd den f.eks. op med marinerede, stegte kyllingestykker og skåret peberfrugt. Quesadillas, også kendt under det knap så eksotiske navn tortilla wrap, er en sjov og velsmagende ret, ikke mindst for den legesyge og kreative, da det faktisk kun er fantasien, der sætter grænser for hvad, du kan komme i en tortillapandekage.

En mexicansk ret, som det også er værd at stifte bekendtskab med, er ceviche. Ceviche kan betegnes som den sydamerikanske variant af sushi. Retten består af rå fisk, der marineres i citrus. Citrussyren koldkoger blidt det hvide fiskekød. Ceviche er en let ret, der hovedsageligt består af hvid fisk, som f.eks. torsk eller sej, samt chili, lime og citrus. I denne ret er alle smagsnuancerne virkelig fremtrædende. Ceviche er perfekt til forret eller en anden let anretning.

Mexicanske gourmet produkter

Tag en gourmetbid og smagen af Mexico med hjem med Mexican Hearts specialimporterede mexicanske øl, den klassiske mexicanske tequila og mezcal, mexicanske krydderier og churritos.

Scroll til toppen