Mexicanske bønner

Du kan finde førsteklasses hele mexicanske bønner fra de mexicanske stater Sonora og Chiapas lige her hos Mexican Heart.

Sorte mexicanske bønner og mayocoba bønner er fulde af smag og indeholder proteiner. Bønnerne er hele og kan bruges i de klassiske mexicanske retter, salater eller som alternativ til ris, pasta, eller du kan koge dem og lave dine egne refried beans.

Viser alle 4 resultater

Har man set nogle af de italienske spaghettiwesterns fra 1960erne og 1970erne, så vil man vide at mexicanske bønner var en yndet spise blandt disse films revolvermænd og banditter. Under cowboyhattens skygge, der ikke har kunnet forhindre huden i at blive branket til læder af den bagende sol, indtages der i spaghettiwesterns store skudefulde mexicanske bønner af genrens stjerner som Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Bud Spencer og Terence Hill. En af disse spaghettiwesterns fik endda den malende titel Anche gli angeli mangiano fagioli, der på dansk blev oversat til Også engle spiser bønner.

Den dag i dag er bønner fortsat centralt for den mexicanske madlavning. I Danmark er vi kendt for kartoflen, i Kina, Indien og Sydøstasien er ris grundstenen i de fleste retter, og i Mexico er det altså bønner, og især sorte mexicanske bønner og mayocoba bønner, som rigtig mange af landets mest kendte retter er bygget op omkring. Alle kender den mexicanske klassiker chili con carne, hvis opskrift er opbygget omkring bønner.

Sorte mexicanske bønner og mayocoba bønner

Ofte kendt under navnet “turtle beans” (skildpaddebønner), så er sorte mexicanske bønner kendt under navnet buul hos mayaerne, og på spansk går de under navnet frijoles negro. Sorte bønner er små, ovalformede bønner med en champignonagtig, kødfuld smag. Sorte bønner har, ligesom de fleste andre almindelige bønner, et nært tilhørsforhold til Syd- og Centralamerika.

Sorte bønner er meget almindelige i sydamerikanske, mexicanske, spanske og caribiske retter. Sorte mexicanske bønner er populære i stuvninger, supper og som dip. De anvendes også i salater. I forbindelse med mange mexicanske risretter serveres der sorte mexicanske bønner til.

I den mexicanske Yucatan-region, spiser efterkommerne af mayaerne en ret med sorte mexicanske bønner, der hedder bul keken. Det er en traditionel suppe, hvis grundlæggende ingredienser er sorte bønner og svinekød, og ifølge traditionen, serveres denne suppe kun på mandage.

Mayocoba bønner er en mellemstor bælgplante, der i farve er bleggul eller ibenholtsfarvet. Mayocoba bønner har varierende navne på engelsk og spansk, herunder canary beans, gule mexicanske bønner og peruvianske bønner. De tilberedte Mayocoba bønner har en cremet tekstur og en mild smag, og kan let absorbere smagen af de øvrige ingredienser i den pågældende ret. Mayocoba bønner er en stærk erstatning for enhver bælgplante, der har en mild smag, herunder pinto bønner, sorte bønner, tranebærbønner, hvide bønner og hvide kidneybønner. Mayocoba bønner har et naturligt højt indhold af protein, fibre, jern samtidig med at de er fedtfattige og kolesterolfrie.

Scroll til toppen