Mezcal
Før Tequila var der … Mezcal – og Mezcal er fortsat Mexicos nationalbrændevin.
Mange forbinder den mytiske ”orm i flasken” med Tequila, men det forholder sig anderledes. Denne legendariske ”feature” inden for spiritus tilhører rent faktisk mezcal. Det er dog ikke en orm, men en larve, som lever i agaveplanten, som mezcal udvindes fra. Larven er et skadedyr for agaveplanten, så på en måde er der tale om en form for ”nemesis”, når disse larver indsamles, og som en art kuriøs branding, ender på bunden af mezcalflaskerne.
Hos Mexican Heart har vi altid en række spændende Mezcal brændevine på lager – direkte importeret fra de mexicanske destillerier.
I fodsporene på Mezcal – en mexicansk klassiker
Historisk set er Mezcal forfader og direkte ane til Tequila. I begge tilfælde er der tale om agavespiritusser, men i dag gælder forskellige restriktioner for begge for at de må bære henholdsvis Tequila- og Mezcal-brandet. Cuervo, Sauza og Herradura-familien var i 1800-tallet særligt fremtrædende og prominente producenter af mezcal, og de huserede alle ud fra egnen omkring byen Tequila i det vestlige Mexico. Denne form for mezcal blev hurtigt kendt som ”Mezcal di Tequila”, og sidenhen under det verdensberømte navn Tequila. Herefter kom der fart over Tequila som anerkendt spiritus og verdensomspændende eksportvare. Ude i den store verden stod Mezcal måske lidt i skyggen af sin ”lillebror”, og var mere anskuet som en mexicansk fattigmandsbrændevin med et halvlumpent omdømme. Men man skal ikke lade sig narre! Det er ikke uden grund at Mezcal fortsat er Mexicos nationalbrændevin – på det område har Tequila ikke formået at sejre.
Hvad adskiller Mezcal fra Tequila?
Ja, der er naturligvis den førnævnte larve, som man kan finde på bunden af visse Mezcal-varianter, og som, modsat hvad mange tror, altså ikke findes i Tequila. Både Tequila og Mezcal er agavespiritus. Tequila må kun udvindes og destilleres på basis af Den Blå Agave, og har en denomination, der kræver at den kun må fremstilles i fem specifikke mexicanske delstater.
Ligesom Tequila er Mezcal også en agavespiritus, og har også sin egen oprindelsesdenomination. Mezcal må fremstilles i disse otte mexicanske delstater: Oaxaca, Guerrero, Guanajuato, San Luis Potosi, Zacatecas, Durango, Tamaulipas og Pueblas.
Hvor Tequila kun må udvindes af Den Blå Agave, så forholder det sig anderledes med Mezcal. I Mexico findes der over 200 forskellige agavesorter, og i omegnen af 50 af disse sorter anvendes i produktionen af Mezcal. Agavesorterne har ganske forskellige smagsnuancer, og i flere tilfælde blander man dem også i produktionen under termen ”barello ensemble”.
Et særkende ved Mezcal, og et af de elementer som ofte fremhæves af Mezcal connoisseurs, er anvendelsen af vild agave i Mezcal. Vild agave er fremtrædende i store dele af den mexicanske natur, og et vigtigt element i forbindelse med flere af de kendte agavesorter, er at de har en modningstid på op til 30 år! Disse agavesorter kræver selvsagt meget logistik og planlægning, hvis det er et råstof man ønsker at bruge på regelmæssig basis. De fleste agavesorter, der anvendes til mezcalproduktion, er da også fremdyrkede sorter.
Anvendelsen af vild agave til Mezcal har givet mening i forbindelse med mindre produktioner og destillerier, men de mezcalbrands, der bliver succesfulde kræver en mere organiseret dyrkning, hvor man genplanter og forsøger at arbejde bæredygtigt.
Køb Mezcal fra Mexican Heart
Hos Mexican Heart får vi løbende nye spændende sortimenter og leverancer på lager af Mezcal – direkte fra de mexicanske destillerier. I vores webshop finder du noget, der vil falde i enhver Mezcal kenders smag. Mezcal er arketypen inden for mexicansk brændevin – prøv den, det vil du ikke fortryde!