Salsa Roja – Mexicansk tomat salsa opskrift

DALLE2024 10 0411.32.42 AvibrantimagefeaturingabowloffinelyblendedSalsaRojainthecentersurroundedbyfreshandauthenticMexicaningredients.Aroundthesalsa ezgif.com webp to jpg converter

Pift dine mexicanske retter op med denne Salsa Roja opskrift, eller nyd den blot med sprøde tortilla chips. Den røgede smag gør den lækker, uanset hvad du serverer den til!

Salsa Roja - Tomatsalsa, der har en særlig plads i Mexicos madhistorie

Salsa Roja, en af de mest ikoniske og elskede saucer i det mexicanske køkken, har en rig historie, der går langt tilbage til de oprindelige civilisationer i Mesoamerika. Lige fra mayaerne og aztekerne har tomat salsa været en vigtig del af den daglige kost, hvor kombinationen af friske tomater, chili og urter spillede en central rolle i måltiderne. Salsa Roja, som vi kender den i dag, er en klassisk rød salsa, der bruges i alt fra tacos til gryderetter.

En af de vigtigste ingredienser i Salsa Roja er tørrede chilier, som ancho, guajillo eller pasilla chili, der tilfører en dyb, røget smag og et karakteristisk krydret præg. Disse chilier, som ofte soltørres for at koncentrere smagen, er kendetegnende for mexicansk madlavning og giver retten sin unikke kombination af varme og kompleksitet. Sammen med saftige tomater, hvidløg og løg danner Salsa Roja en perfekt balance af syre, sødme og krydderi, der afspejler Mexicos rige kulinariske arv og dybt forankrede kulturarv.

Denne salsa er ikke bare en smagfuld tilføjelse til maden, men en afspejling af Mexicos historie og traditioner, hvor hver ingrediens fortæller sin egen historie fra landet, hvor solen modner tomaterne og chilierne tørrer naturligt i varmen.

Udstyr du skal bruge:

  • Støbejernspande/ alm pande
  • Blender

Salsa Roja - Tomat salsa opskrift

Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 20 minutter
Portioner: 8

Ingredienser

  • 1-2 tørrede ancho chilier (køb dem her)
  • 6 blomme tomater
  • 1/2 løg
  • 2 fede hvidløg
  • 2 spiseske frisk lime juice
  • 1 spiseske avokado olie ( du kan bruge oliven olie som alernativ)
  • ½ tsk salt
  • 1 serrano chili med stilk.
  • 1 håndfuld koriander

Fremgangsmåde

  1. Brug en køkkensaks til at klippe stilken af ancho-chilien, og skær den derefter op langs den ene kant. Fold chilien ud, så den ligger fladt.
  2. Varm en stor tør pande over middel varme. Læg chilien på panden og rist den i 1-2 minutter på hver side, indtil den dufter aromatisk. Fjern den og læg den i en mellemstor skål. Dæk chilien med vand, og lad den trække.
  3. Sæt panden tilbage på middel varme. Læg hele tomater, løg i både og serrano chili panden, og steg dem, indtil tomaterne er brunede og har blister, og løgene er forkullede og bløde. Vend grøntsagerne løbende, så de bliver stegt jævnt på alle sider. Fjern dem fra panden efterhånden som de er færdige. Hele processen bør tage 15-20 minutter.
  4. Dræn chilien og dup den tør. Læg den i en blender og tilsæt de forkullede tomater, løg, serrano chili,  hvidløg, limesaft, avocado-olie og salt. Blend det hele til en jævn konsistens. Tilsæt koriander og blend i korte intervaller, indtil det er blandet godt sammen. Smag til med salt efter behov.

Servering

Salsa Roja er utrolig alsidig og kan serveres til en bred vifte af mexicanske retter. Den er perfekt som dip til sprøde tortilla chips og kan også løfte smagen i klassiske tacos, enchiladas og quesadillas. Den tilføjer en krydret og frisk dimension til burritos, tostadas og tamales. 

Salsa Roja er også ideel som topping til æggeretter som huevos rancheros eller som en smagfuld sauce over grillede kødretter som carne asada eller pollo asado. Den kan desuden bruges som en base for mexicanske gryderetter, såsom chili con carne, eller som en side til ris og bønner for at give et ekstra spark af smag.

Opbevaring

Opbevar denne salsa roja i en lufttæt beholder i køleskabet i op til 5 dage. Smagen bliver kun bedre, jo længere den står!

Opbevaring af tomat salsa

Find produkterne til opskriften her

Scroll to Top